duminică, 22 august 2010


Let’s Do It, Romania!

Let’s Do It, Romania! este cel mai mare proiect de implicare socială care îşi propune ca într-o singură zi, Ziua de Curăţenie Naţională, 25 septembrie, să strângă deşeurile din arealele naturale (din afara oraşelor), cu ajutorul a cel puţin 200.000 de voluntari. Este proiectul tuturor, indiferent de clasa socială, etnie, vârstă, educaţie, este al tuturor oamenilor care cred în schimbare şi în puterea noastră de a produce această schimbare.

Ideea aparţine Estoniei, care într-o singură zi, în mai 2008, au strâns 10 000 de tone de gunoi cu ajutorul a 50 000 de voluntari (n.r. Estonia are o populaţie de 1 300 000 locuitori şi o suprafaţă de 5.26 ori mai mică decât a României). Iniţiativa lor nu a rămas fără urmări, astfel că au preluat modelul şi Letonia şi Lituania (2008, 2009, 2010), Portugalia şi Slovenia (2010). România este ţara cea mai mare ca populaţie şi cea mai întinsă care în prezent realizează acest proiect, ar putea fi un record pentru România mobilizarea unui număr de peste 200 000 de voluntari. Proiectul va fi implementat în Ucraina, Serbia, Brazilia, New Delhi, Italia, Finlanda. A fost creată o comunitate a tuturor ţărilor care au realizat/ vor realiza acest proiect – Let’s Do It, World! www.letsdoitworld.org

În România, proiectul a început în octombrie 2009, de la un număr relativ mic de voluntari (aproximativ 25) şi s-a ajuns acum la peste 60 în echipa centrală din Bucureşti şi la câte o echipă locală în aproape fiecare judeţ.

Proiectul îşi propune, pe lângă curăţarea deşeurilor din arealele naturale cu ajutorul voluntarilor, să îi responsabilizeze pe cetăţeni şi să devină conştienţi de impactul pe care îl are un comportament indiferent faţă de mediu pe termen lung. Semnificativă este implicarea autorităţilor în aplicarea legislaţiei, precum şi a realizării unui sistem de management al deşeurilor corespunzător normelor europene, reprezentând un alt obiectiv important al Let’s Do It, Romania! Pe 25 septembrie, se va face colectare selectivă, se va coincinera, încercând astfel să ducem cât mai puţine deşeuri la gropile de gunoi.

Pentru a deveni un succes, acest proiect are nevoie de implicarea societăţii civile, a tuturor cetăţenilor, a autorităţilor centrale şi locale, mass-media, companii, operatori de salubritate, colectori, reciclatori. Până acum, avem contactate peste 400 de companii, avem deja o serie de sponsori, menţionaţi pe www.letsdoitromania.ro la secţiunea Suporteri. Există, de asemenea, operatori de salubritate, colectori care ne-au susţinut în cadrul celor trei acţiuni de curăţenie pilot pe care le-am organizat în Cluj, Argeş şi Timiş, precum şi o acţiune organizată alături de Ministerul Mediului şi Pădurilor pe Valea Arieşului cu ocazia zilei internaţionale a mediului (5 iunie).

În acest moment, avem semnate parteneriate cu Ministerul Mediului şi Pădurilor şi cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În fiecare judeţ în care am ajuns să lansăm proiectul, am fost susţinuţi de autorităţile locale în realizarea conferinţelor: prefecturi, primării, consilii judeţene.

De asemenea, pentru ca acţiunea din 25 septembrie să aibă loc fără greş, în această perioadă se desfăşoară activităţile de cartare, etapă în care, voluntarii merg cu maşinile sau cu bicicletele pe teren şi cu ajutorul gps-urilor, determină coordonatele mormanelor de deşeuri (latitudine, longitudine), completează un formular cu estimări asupra cantităţii de deşeuri şi tipul acestora şi apoi sunt încărcate pe un soft special creat, care la final va avea ca rezultat harta deşeurilor din România. Harta este disponibilă pe site-ul www.letsdoitromania.ro

Ne dorim ca toată lumea să fie alături de noi până în ziua de 25 septembrie şi să susţină proiectul prin toate formele posibile, să se alăture echipelor din judeţele din care fac parte, să vorbească despre noi tuturor cunoscuţilor, iar pe 25 septembrie să ieşim cu toţii să avem o Românie mai curată!

Let’s Do It, Romania!

Vă aşteptăm alături de noi!

Site: http://www.letsdoitromania.ro

Blog http://www.blog.letsdoitromania.ro

Twitter: http://www.twitter.com/letsdoitro

Cauza pe Facebook: http://apps.facebook.com/causes/causes/403155/

Grup pe Facebook: http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=125972337425799&ref=ts


Pentru alcatuirea echipei din Pecica, va rog sa-mi lasati un mesaj in acest sens pe contact.people.ro@gmail.com sau pe ID yahoo asociatiapeople .

Raluca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu